Rijsttafel


De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische- en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië. Omdat de rijsttafel is uitgevonden en genuttigd werd door Indische Nederlanders spreken we over ‘Indische Rijsttafel’.
Er zijn veel verschillende combinaties van gerechten mogelijk zoals babi ketjap, babi panggang en sambal goreng. Daarbij kan kroepoek, atjar of seroendeng geserveerd worden om het geheel tot een complete rijsttafel te maken. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië.

Standaard rijsttafel:

  • Babi Ketjap (varkensvlees in sojasaus met gember)
  • Saté Babi of Saté Ajam (kip of varkensvlees naar keuze met pindasaus)
  • Ajam Pedis (kippenpoot in pittige saus)
  • Boemboe Roedjak (kippenpoot in kokossaus)
  • Sambal goreng boontjes (hete boontjes)
  • Ajam peteh ketjap (kipfilet in sojasaus met peteh bonen)

Bovenstaande gerechten worden geleverd met witte rijst.

Varkensvlees gerechten zijn te vervangen door:

  • Rendang (stoof vlees in kokos)
  • Daging (kruidig gestoofd vlees)

Aanvullende groente gerechten:

  • Tofu paprika
  • Gado gado (gestoomde groentegerecht met pindasaus)
  • sambal goreng telor (eieren in pikante saus)

De standaard rijsttafel is verder uit te breiden met:

  • Nasi goreng (gebakken rijst)
  • Bami goreng (gebakken bami)
  • Extra porties van bovengenoemde gerechten
  • Spekkoek voor bij de koffie